Serwis Informacyjny
.
.
Na gòscënie to nic innego jak wnikliwe rozmowy z ciekawymi ludźmi z Kaszub, obowiązkowo po kaszubsku.
Nasza kamera gościć będzie nie tylko u ludzi z pasją, ale nie zabraknie nas i na wielkich, plenerowych kaszubskich imprezach organizowanych przez Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.
Magazyn Ligowiec
Rodzina Państwa Fierke mieszka na osiedlu domków jednorodzinnych w Luzinie. Ich spokój od kilkunastu lat zakłóca sąsiad, który tuż za ich płotem prowadzi zakład ślusarsko-tokarski
-To jest taki hałas, że ja od rana chodzę zdenerwowana. Na dwór wyjść nie mogę- bo hałas, w domu też siedzieć nie mogę- bo hałas. To gdzie ja mam iść?- pyta bezradnie pani Maria Fierke
Zakład powstał w latach 90, początkowo mała firma z upływem lat powiększyła zakres świadczonych usług. Dziś działa wbrew zapisom miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który zabrani lokalizacji tego typu usług na osiedlu domków jednorodzinnych
- Dlaczego wójt nam nic nie pomaga jak my chodzimy do niego i prosimy o pomoc? W końcu to jest urzędnik- pyta pani Maria
- Moje dziecko 5 letnie jest już nerwowe, bo co wychodzi na podwórko to jest hałas – mówi Pani Patrycja, córka Pani Marii- moje drugie dziecko, 3 miesięczne ma zdiagnozowane czynniki ryzyka uszkodzenia słuchu. I jak ja mam teraz tu z nim mieszkać? Przecież może nawet stracić słuch- dodaje łamiącym się głosem*
* skrót materiału
Wydarzenia z regionu bez komentarza.
Wieści z samorządu.
Wieści z samorządu - powiat wejherowski.
Wieści z samorządu - gmina Wejherowo.
Wieści z samorządu - miasto Wejherowo.
Wieści z samorządu - miasto Rumia
Wieści z samorządu - miasto Reda.